Roure reboll (Quercus pyrenaica)

El roure reboll és un roure present en molts llocs de la península Ibèrica però que, per singular capritx taxonòmic, duu aquest nom científic tot i no haver-n’hi al Pirineu.

Pot arribar a fer 20 m d’alt, amb un tronc de fins a 80 cm de diàmetre i la copa oberta i en forma de cúpula. La seva escorça és de color gris, solcada profundament. Les branques joves són de color verd vermellós i són densament pubescents. Les seves fulles mesuren entre 8 i 15 cm de llargada amb l’àpex agut i el marge amb 6 parells de lòbuls irregulars i força pronunciats donant l’aspecte com de dits d’una mà. Tenen un color verd grisós recobertes per pèls curts, especialment per la part de sota. El seu fruit és un gla petit de forma ovoide.

El nom comú, més encertat, ve de la capacitat de rebrotar que mostra quan se’l talla, cosa que permet l’explotació forestal dels boscos pel sistema de tallada de tots els arbres d’una parcel·la i deixar que rebrotin.

Al bosc de Poblet el podem trobar per exemple a la roureda de roure reboll que envolta el tossal de la Baltasana (1.201 m). A Catalunya només el trobem a les muntanyes de Prades.